Θέματα από το βιβλίο (1)

Μάρτης μπήκε, η ύλη έχει βγει, οι επαναλήψεις αρχίζουν, και όλα έχουν αρχίσει να παίρνουν τον δρόμο τους. Οπότε, είναι η καλύτερη περίοδος να αρχίσουμε μία νέα σειρά αναρτήσεων στο aftermaths. Στόχος αυτής της σειράς είναι η δημοσίευση λυμένων θεμάτων τα οποία βασίζονται πλήρως σε ασκήσεις του σχολικού βιβλίου. Η δομή των θεμάτων έχει ως εξής:

  • Πρώτα, προφανώς, αναγράφεται η εκφώνησση του θέματος με όλα του τα ερωτήματα – σπανιώς ένα θέμα θα έχει μόνο ένα ερώτημα – ενδεχομένως και με κάποια υπόδειξη, αν αυτό είναι απαραίτητο – παρ’ όλο που ο στόχος είναι να μη χρειάζονται υποδείξεις τα θέματα, κάποιες φορές ο θεματογράφος… ξεφεύγει.
  • Έπειτα, ακολουθεί μία λίστα με τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου που έχουν χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για το θέμα. Πολλές φορές ένα θέμα θα είναι πολύ κοντά στις ασκήσεις αυτές, αποτελλόντας, επί τους ουσίς, απλώς μία παραλλαγή. Ωστόσο, άλλες φορές τα θέματα μπορεί να κρατάνε απλώς τη βασική ιδέα ενός θέματος, γενικεύοντάς το αρκετά περισσότερο.
  • Τέλος, ακολουθεί η λύση κάθε ερωρήματος, όσο γίνεται πιο κοντά στο πνεύμα του εγχειριδίου λύσεων του σχολικού βιβλίου και, ενίοτε, με σχόλια σε σχέση με τις λύσεις.

Η φιλοσοφία αυτής της σειράς, όπως πρέπει να έχει καταστεί σαφές ως τώρα, είναι να παρουσιαστούν θέματα τα οποία θα ορμώνται από το βιβλίο και θα προσπαθούν να εξερευνήσουν την ύλη σε ένα ευρύ φάσμα. Κάποια είναι πιο εύστοχα, κάποια άλλα ίσως είναι πιο κουραστικά, κάποια πιο απλά, κάποια άλλα πιο σύνθετα, όλα, πάντως, έχουν ως σημείο αναφοράς κάποια/ες ασκήσεις του σχολικού βιβλίου.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα πρώτα θέματα αυτής της σειράς, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε εδώ και στη σελίδα του διδακτικού υλικού.

Τη λίστα με τα θέματα μπορείτε να βρείτε εδώ:
Θέματα από το βιβλίο (1)
Θέματα από το βιβλίο (2)
Θέματα από το βιβλίο (3)

Η κεντρική εικόνα είναι ο πίνακας Μία παρέα Δανέζων καλλιτεχνών στη Ρώμη του Constantin Hansen.

Καλό απόγευμα και καλό διάβασμα!

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s