Εννοιολογικός χάρτης θεωρημάτων συνέχειας και παραγώγων

Σε αυτήν την ανάρτηση έχουμε κάτι διαφορετικό. Εδώ, αλλά και στη σελίδα του διδακτικού υλικού θα βρείτε έναν εννοιολογικό χάρτη για όλα τα θεωρήματα των κεφαλαίων της συνέχειας και των παραγώγων. Όπως θα δείτε, μέσα σε κόμβους εμφανίζονται τα ονόματα των θεωρημάτων, ενώ τα βέλη υποδεικνύουν ότι το θεώρημα που βρίσκεται στην αρχή του βέλους χρησιμοποιείται για την απόδειξη του θεωρήματος που βρίσκεται στο τέλος του βέλους. Επίσης, με μπλε χρώμα σημειώνονται τα θεωρήματα που είναι εντός ύλης στα πλαίσια του μαθήματος των μαθηματικών προσανατολισμού της Γ’ λυκείου ενώ με κόκκινο σημειώνονται αυτά που είναι εκτός.

Αυτά με μία πρώτη ματιά. Ωστόσο, αυτό το αρχείο έχει άλλο ένα στοιχείο που, για να μπορέσετε να το αξιοποιήσετε πρέπει να το κατεβάσετε και να το ανοίξετε με τον Adobe Reader (η free έκδοση επαρκεί) ή κάποιον άλλο αναγνώστη εμπλουτισμένων αρχείων .pdf. Αν κάνετε hover με τον κέρσορά σας πάνω από ένα οποιοδήποτε θεώρημα, το υπόλοιπο έγγραφο θολώνει και στην κορυφή της σελίδας εμφανίζεται η αυστηρή διατύπωση του θεωρήματος αλλά και μία πιο χαλαρή ερμηνεία του – σε κάποιες περιπτώσεις, αρκετά χαλαρή. Επειδή η συγκεκριμένη δυνατότητα απαιτεί από τον αναγνώστη να μπορεί να εκτελέσει κάποια scripts σε javascript, δεν είναι δυνατό να δείτε τις περιγραφές των θεωρημάτων από τον αναγνώστη του φυλλομετρητή σας (Chrome, Firefox, Opera, Edge, Internet Explorer κ.λπ.). ή από κάποιους πιο απλούς αναγνώστες. Ωστόσο, ο Adobe Reader ή ο Evince είναι συμβατοί με τη δομή του αρχείου.

Καλό βράδυ και καλό διάβασμα!

Η κεντρική εικόνα είναι ο πίνακας Αγόρι με μια πίπα του Pablo Picasso.

One comment

  1. […] Παρουσιάζονται όσο περισσότερες αποδείξεις θεωρημάτων είναι εφικτό στα πλαίσια της ύλης. Επί της ουσίας, τα μόνα θεωρήματα που μένουν σε έναν βαθμό αναπόδεικτα είναι οι κανόνες de L’Hôspital, καθώς παρουσιάζονται μόνο ενδεικτικές αποδείξεις σε απλές περιπτώσεις που περισσότερο αποσκοπούν στο να δώσουν πιο φορμαλιστικά ερείσματα στην κοινή διαίσθηση που περιγράφει τους εν λόγω κανόνες. Αναλυτικά τις σχέσεις μεταξύ των θεωρημάτων της Γ’ Λυκείου μπορεί να βρει κανείς στον αντίστοιχο εννοιολογικό χάρτη. […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s